Arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het is de nachtmerrie van elke zelfstandig ondernemer: niet kunnen werken door ziekte of een ongeval. U bent immers voor uzelf aan het werk en wanneer u niet werkt zijn er geen inkomsten. Wanneer u in loondienst had gewerkt was voor u een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering beschikbaar, maar als ZZP’er of ondernemer gelden die regelingen niet voor u. U bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert u zich tegen verlies van inkomen. Als u door ziekte of een ongeval (tijdelijk) niet kunt werken, ontvangt u een maandelijkse uitkering van uw verzekeraar. Doordat u als ZZP’er werkt of zelf ondernemer bent valt u niet onder een collectieve bedrijfsregeling en kunt u geen gebruik maken van een vangnet van de overheid. U bent aan het ondernemen, en ondernemen is risico (durven) nemen denkt men vaak. Met een AOV dekt u het risico op langdurige arbeidsongeschiktheid af en beschermt u uw inkomen als u niet kunt werken door ziekte of een ongeval.

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een AOV?

Wanneer u een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit worden een aantal dingen van u gevraagd. Uw leeftijd, beroep, jaarinkomen, maar ook vragen over uw gezondheid. Verzekeraars bepalen zo het toekomstig risico en dat helpt uw premie bepalen. Wanneer u zwaar lichamelijk werk uitvoert loopt u mogelijk sneller risico op blessures dan wanneer u op kantoor werkt. Veel verzekeraars vragen u een gezondheidsverklaring in te vullen. Ook belangrijk om te weten is de mate waarin u uw beroep na eventuele arbeidsongeschiktheid nog kunt uitvoeren. U heeft misschien wel een zeer specifiek beroep waar u voor opgeleid bent. Als u specifiek voor uw beroep verzekerd bent en u kunt deze niet meer uitoefenen, dan krijgt u bij arbeidsongeschiktheid een (deel)uitkering. Let wel op dat dit in de voorwaarden van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering is opgenomen.

Premie fiscaal aftrekbaar

De premie die u als ondernemer betaalt voor uw AOV is fiscaal aftrekbaar maar alleen als u deze particulier heeft afgesloten en u de eventuele uitkeringen van deze verzekering periodiek ontvangt. Dat lijkt een beetje vreemd, maar u sluit uw arbeidsongeschiktheidsverzekering dus als privépersoon af. Een adviseur van Bouten vertelt u graag meer over de fiscale voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers

Slechts 22% van ZZP’ers hebben een voorziening voor arbeidsongeschiktheid getroffen. Juist terwijl deze groep ondernemers extra kwetsbaar is. Want wanneer zij door ziekte of een ongeval niet kunnen werken zijn er geen of weinig inkomsten. Het kunnen terugvallen op een AOV is dan extra belangrijk. Wilt u als ZZP’er de mogelijkheden voor uw onderneming onderzoeken? Een adviseur van Bouten Groep helpt u graag verder.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

Wilt u goed advies ontvangen over een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Twijfelt u of een AOV voor u van toepassing is en welke verzekering het beste is voor uw situatie en beroep? Neem dan vandaag nog contact op met een adviseur van Bouten. Hij zet de voorwaarden voor u op een rij en gaat met uw wensen aan de slag. Zodat u zich met een gerust hart kunt toeleggen op dat waar u goed in bent: ondernemen.

 

Veelgestelde vragen Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Hoe zorg ik ervoor dat ik ook na een ongeval mijn woonlasten kan betalen?

Wanneer u door een ongeval (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt is het zeer belangrijk om op de juiste manier verzekerd te zijn, zodat uw vaste lasten betaald ...