We komen het steeds vaker tegen: Cybercrime. Een appje dat van uw zoon of dochter zou moeten zijn die een nieuw telefoonnummer heeft en vraagt om geld, een mailtje van de bank waarbij u uw persoons- of zelfs bankgegevens moet invullen en tegenwoordig worden er ook fake bankpassen opgestuurd. Het lijkt een lucratieve business te zijn voor criminelen, want het komt steeds vaker voor en de manier waarop wordt ook steeds inventiever.
Phishing gebeurt allang niet meer alleen via e-mail. Je ontvangt tegenwoordig ook sms-berichten, whatsapp berichten en zelfs telefoontjes. Dit is echt heel erg vervelend omdat u niet meer weet hoe u echt van nep kunt onderscheiden. Ook met online bestellingen zien we het steeds vaker gebeuren. Via links op social media komt u op een website terecht die echt de beste deal ooit biedt. Maar uiteindelijk wordt er niet geleverd omdat het geen echt bedrijf is, maar een crimineel.
Niemand wil slachtoffer worden van phishing en het is dus belangrijk om altijd alert te zijn. Wij hebben een aantal tips voor u om u te helpen phising te herkennen en kunt voorkomen dat er misbruik van u gemaakt wordt.
Wanneer u een e-mail binnen krijgt waar een link in staat, kijk dan altijd goed naar de afzender. Is het een gek mailadres of staat het op een domeinnaam die niet past bij de bedrijfsnaam, dan klopt het vaak niet. Dit is niet altijd even duidelijk. Criminele bedenken trucs om het nepadres toch op een echt adres te laten lijken. Dit kunnen ze doen door een kleine letter L te vervangen door een hoofdletter i. Dit verschil is bijna niet te zien.
Spelfouten en rare zinsopbouwen zijn ook een duidelijk teken van phishing. Let daar goed op. Maar ook criminelen nemen meer de tijd om te schrijven, het is geen garantie dat een goed geschreven mail ook daadwerkelijk echt is. Naast de zinsopbouw en spelfouten is een persoonlijke aanhef heel belangrijk. Bedrijven kiezen tegenwoordig voor een persoonlijke aanhef, criminelen hebben deze mogelijkheid vaak niet.
U krijgt een mail van een bedrijf met daarin de melding dat u uw wachtwoord moet aanpassen. Dit is altijd verdacht. Klik daarom nooit op een link. Niet in de mail, maar ook niet in een sms of whatsapp bericht. U kunt in dit geval het beste zelf via een webbrowser de website openen. U kunt dan op de website zelf inloggen en uw gegevens aanpassen. Op die manier weet u zeker dat u binnen een beveiligde omgeving uw gegevens invult.
Gaat u toch via een link naar een website, kijk dan goed naar het website adres. Een beveiligde website heeft een slotje voor het webadres staan. Wanneer u hierop klikt kunt u de legitimiteit van het websiteadres controleren. U krijgt dan een certificaat te zien waarop u kunt zelf bij welke organisatie de website is vastgelegd. Is dit een vaag bedrijf? Dan is het waarschijnlijk een fake website.
De bovenstaande tips kunnen u helpen bij het herkennen van phishing. Echter is waakzaamheid altijd geboden bij online activiteiten. Twijfelt u? Dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met het bedrijf of de organisatie waar u het bericht van ontvangt. Zij kunnen u het beste vertellen of het bericht klopt.
Het is ook mogelijk om uw bedrijf te verzekeren tegen cybercriminaliteit. Heeft u vragen over de cyberverzekering of wilt u deze afsluiten? Maak dan nu een afspraak met een van de adviseurs van Bouten Groep.