Update mei 2022: Per 1 juli zal gehandhaafd worden op de registratie- en APK-plicht. Dit betekent dat er boetes uitgedeeld gaan worden voor land- en bosbouwtrekkers die nog geen kenteken voeren of deze nog niet hebben aangemeld bij het RDW. Voor die tijd zal nog enige coulance plaatsvinden op deze registratieplicht, maar verzekeringstechnisch geldt deze coulance niet! Het is dus van groot belang dat u deze registratie alsnog snel laat uitvoeren voor zover u dit nog niet heeft gedaan.
Per 1 januari 2021 is de EU-richtlijn over de invoering van een registratie- en kentekenplicht voor landbouw- en bosbouwtrekkers ingevoerd. Ook als dit oldtimers betreft. Voor snelle landbouwtrekkers gaat bovendien een APK-plicht gelden. In dit artikel zet Bouten Groep de belangrijkste wijzigingen en uitzonderingen op een rij en vertellen wij welke invloed dit op uw verzekeringen heeft.
De wegenverkeerswet is aangepast. Dit betekent dat per 1-1-2021 een registratieplicht geldt voor:
Daarnaast is er een nieuwe categorie toegevoegd; mobiele machines. Ook daarvoor geldt een registratieplicht. Een MM is een motorvoertuig dat speciaal is ontworpen en gebouwd voor het uitvoeren van werkzaamheden en niet is bedoeld voor personen- of goederenvervoer over de weg.
Naast de registratieplicht wordt het voor voertuigen die harder dan 25 km/u kunnen rijden verplicht een kentekenplaat te voeren. Deze verplichting geldt alleen voor de achterzijde van het voertuig. Het nieuwe kenteken is reflecterend, dit betekent dat bij toepassing van het kenteken de verplichting op een reflecterende waarschuwingsdriehoek vervalt.
Voor landbouwtrekkers en bosbouwtrekkers op wielen die harder dan 40 km/u kunnen rijden wordt per 1 mei 2021 een APK-plicht ingevoerd. Let op; beide bepalingen spreken over ‘kunnen’, dus wanneer uw voertuig sneller kan dan bovengenoemde snelheden dan geldt de verplichting.
Voertuigen die voor 1 januari 2021 in gebruik zijn genomen moeten voor 31 december 2021 zijn geregistreerd op de site van de RDW. U heeft dus dit jaar om uw bestaande voertuigen te registreren.
Sommige machines zijn uitgezonderd van de registratieplicht:
Neemt u nieuwe voertuigen in gebruik die harder dan 25 km/u kunnen rijden en die nog niet voorzien zijn van een kenteken dan dient u deze voor de eerste registratie te laten beoordelen bij een keuringsstation van de RDW. De verwachting is dat nieuwe voertuigen pas per 1-7-2021 standaard met kenteken geleverd worden.
Twijfelt u of uw machines geregistreerd dienen te worden? Op de website van de RCW is een handige beslisboom te vinden waar u door het beantwoorden van een aantal vragen per voertuig hoort of deze geregistreerd moet worden. Deze vindt u hier.
De keuringsverplichting voor landbouw- en bosbouwtrekkers die harder kunnen dan 40 km/u geldt vanaf 1 mei 2021. Vanaf deze datum kunnen de eerste APK-keuringen plaatsvinden. Omdat niet alle land- of bosbouwtrekkers in één keer kunnen worden gekeurd, gaat dit in fasen gebeuren. RDW maakt in een later stadium bekend hoe dit precies gaat werken.
Getrokken materieel als aanhangers waar balen stro op worden vervoerd of aardappelrooiers vallen ook onder de registratie- en kentekenplicht. Dit omdat in deze gevallen het kenteken van de landbouwtrekker die dit materieel ‘trekt’ niet meer zichtbaar is. Afhankelijk van de maximale snelheid van dit getrokken materieel gaat het hier om een kentekenplaat of een witte volgplaat. Het is dus ook belangrijk dat u getrokken materieel registreert bij het RDW. Of uw getrokken materieel ook geregistreerd dient te worden vindt u in dezelfde beslisboom op de website van het RDW.
Verzekeringstechnisch verandert er wel het een en ander. Alle voertuigen die nu onder de WAM (Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen) vallen, blijven onder die wet vallen. Echter, voertuigen die nu voor het eerst een kenteken krijgen, moeten op het kenteken worden verzekerd.
Het is dus belangrijk dat u de kenteken gegevens doorgeeft zodat uw verzekering bijgewerkt kan worden. Dit geldt ook voor uw getrokken materieel. Deze is als vanouds WA-verzekerd via het ‘trekkende’ voertuig, maar wanneer u dit getrokken materieel casco verzekerd heeft is het belangrijk om de kenteken-informatie van dit materieel ook door te geven aan de verzekeringsmaatschappij.
Zodra uw voertuigen voorzien zijn van een kenteken helpt uw adviseur van Bouten Groep u graag deze wijzigingen doorvoeren. Hiervoor dient u de volgende gegevens door te geven:
U kunt ook een kopie kentekenbewijs overleggen. Heeft u hulp nodig bij de registratie of andere vragen? Uw adviseur van Bouten Groep staat voor u klaar.