Beleggen in vinyl

11 augustus 2022
Beleggen in vinyl

Unieke lp? Goed voor je portemonnee!

Struinen over een platenbeurs, bladeren door bananendozen vol vinyl. Het is al jaren populair. Niet voor niets. Iedereen hoopt die ene goudmijn te vinden. Die zeldzame lp die je al jaren zoekt. Maar wat als je zo’n pareltje vindt? Draai je ‘m dan grijs? Of zorg je dat-ie in nieuwstaat blijft? 

Tienduizend euro voor een plaat? Het klinkt als muziek in de oren. Toch is het geen uitzondering. De langspeelplaat is al decennia geleden aan zijn tweede leven begonnen. En daarmee staat ook een nieuwe generatie investeerders op. Dat weet ook Michel Veenstra. Hij is eigenaar van Klinkhamerrecords in Groningen. “Op dit moment is het kopen van vinyl een uitstekende investering. Sterker nog, ik krijg klanten in mijn zaak die helemaal geen platenspeler hebben. Dat zegt al genoeg.” 

De vraag blijft

De Groninger is al vijfentwintig jaar expert op het gebied van vinyl. “Ik heb mijn winkel sinds de jaren 90. In het begin verkocht ik alleen aan ouderen. Vanaf 2009 kwamen er steeds meer jongeren en inmiddels is er echt een grote groep weer verknocht aan platen.” De verzamelaarsmarkt groeit dus nog steeds, maar blijft dat ook zo? Is er genoeg rendement te behalen als je serieus wilt beleggen? Michel: “Niemand weet hoe het over tien jaar is, misschien is de hype dan wel weer voorbij. Toch denk ik dat er vraag blijft naar lp’s. En zeker naar de klassiekers.”

Persing en hoes

Zelf is Michel verzamelaar, maar geen belegger. “Ik koop alleen wat ik zelf echt leuk vind. Dan kan je er namelijk ook van genieten als een plaat niet méér waard wordt.” Toch weet hij wel waar de belegger op moet letten. “Het is in elk geval belangrijk dat je je verdiept in de materie. Echt niet iedere plaat is goud waard.” De conditie van zowel de plaat als de hoes moeten sowieso goed zijn. Een lp uit de jaren 60 of 70 die nog in nieuwstaat is levert vanzelfsprekend veel meer op dan een zichtbaar gebruikt exemplaar. Op dit moment worden jazzplaten van Blue Note Records voor hoge prijzen verkocht. “Platen die veel ouderen thuis hebben. Als zij overlijden komen deze doorgaans weer op de markt. Waardoor de prijzen weer zakken.” Dat geldt overigens ook voor andere klassiekers. Toch zou Michel hier wél zijn geld op inzetten. “Klassiekers in elk genre zijn sowieso goed. Die verliezen hun waarde niet. Neem The Beatles, The Rolling Stones of Miles Davis. Als je daar een vroege uitgave of een eerste persing van vindt, dan weet je zeker dat je goed zit.” 

Vraag een expert

Daarnaast kan het investeren in een niche lucratief zijn. Denk aan de genres wave, Finse electro of psychedelica. Wat je in elk geval niet moet doen? Michel: “Hoezen zelf opknappen is not done. Dat kan de waarde zelfs verminderen.” Het is af en toe lastig te bepalen wat waarde heeft, zeker op het internet. “Iedereen die een plaat probeert te verkopen gradeert hem zelf beter dan-ie eigenlijk is. Daarom zou ik altijd een expert laten meekijken. Stuur een foto op en zorg dat je een plaat zelf even in je handen hebt voor je hem koopt. Mocht je toch online willen kopen, bijvoorbeeld bij het populaire muziekplatform Discogs, check dan altijd de reviews van de verkoper. Dat zegt vaak al veel.”

Meer informatie?