De hypotheekrentes stijgen

19 september 2022
De hypotheekrentes stijgen

De laatste tijd stijgen de hypotheekrentes heel hard. Waar we een tijd geleden nog geld konden lenen tegen een rente van slechts 1%, staat de rente bij een lening voor 20 jaar vast nu al bijna op 4%. Daarbij is de verwachting dat de rentes nog verder zullen stijgen.

Hypotheek oversluiten

Wanneer u op dit moment al een hypotheek heeft dan merkt u eigenlijk weinig van deze ontwikkeling. Zeker niet wanneer de rente voor langere tijd is vastgezet. Wanneer u een variabele rente heeft dan gaan de kosten nu omhoog en is het verstandig om actie te ondernemen. Ook wanneer u aan het einde van uw rentevaste periode zit is het een goed idee om advies in te winnen. Als u nu overstapt of oversluit dan krijgt u een hoger renteaanbod dan u waarschijnlijk verwacht had, maar omdat de rentes op dit moment nog niet heel hoog zijn is het zeker aantrekkelijk om te informeren naar de mogelijkheden.

Ik wil een huis kopen

Bent u van plan om binnenkort een huis te kopen? Dan is deze renteontwikkeling niet positief. Op korte termijn betekent het dat u minder kunt lenen omdat de maandlasten omhoog gaan als gevolg van de hogere rente. Echter heeft een hogere rente vaak een stabiliserend effect op de huizenprijzen. Uiteraard zullen de prijzen niet snel gaan dalen omdat de krapte op de woningmarkt niet voorbij is, maar de prijzen stijgen minder snel. Dat zien we terug in de cijfers. De huizenprijzen zijn in het eerste kwartaal van dit jaar iets gedaald ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021.

Aflossingsvrije hypotheek

Om de maandlasten in de hand te houden is het mogelijk om een stuk aflossingsvrij op te nemen in de hypotheek. Hier zitten echter wel nadelen aan. Doordat de rente nu stijgt is de hypotheekrenteaftrek weer interessant en werkt een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek niet in uw voordeel.

Hypotheek oversluiten of afsluiten

Heeft u vragen over uw bestaande hypotheek of wilt u weten welke hypotheek het beste past bij uw situatie én de huidige rente, maak dan een afspraak met een adviseur van Bouten Groep. Wij helpen u graag met goed hypotheekadvies. Samen met u kijken we waar de kansen liggen voor een nieuwe hypotheek en hoe u eventueel kunt besparen op uw huidige maandlasten.

Meer informatie?