Lagere hypotheek bij het kopen van een huis met een slecht energielabel

01 september 2023
Lagere hypotheek bij het kopen van een huis met een slecht energielabel

Vanaf 2024 zullen er mogelijk een aantal zaken veranderen met betrekking tot de hoogte van het aanvragen van een hypotheek. Koopt u dan een huis met een energielabel E, F of G, dan kunt u minder geld lenen. U kunt dan wel extra geld lenen voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Wanneer u een woning koopt met een energielabel, C, B of A dan kunt u juist een hoger hypotheekbedrag lenen. Deze aanpassing staat in de wijzigingsregeling hypothecair krediet 2024 en is een advies van minister Hugo de Jonge. Op dit moment buigen banken, hypotheekadviseurs en toezichthouders zich over het voorstel.

Energielabels

Wanneer u uw woning gaat verkopen dan moet u een energielabel aanvragen. Dit energielabel werkt hetzelfde als bij elektrische apparaten. Aan uw woning kan een energielabel toegekend worden variërend van A+++ tot G. De hoge energieprijzen zorgen ervoor dat steeds meer kopers op het energielabel letten bij de aankoop van een huis. Dit zal nog verder toenemen met de aanpassingen die nu kunnen worden ingevoerd.

Lagere verkoopprijs

Huizen met een beter energielabel zijn al meer in trek, dan woningen met energielabel E, F of G. Hierdoor zijn deze huizen met een lager energielabel wat beter betaalbaar, maar omdat kopers vanaf 1 januari minder geld kunnen lenen voor de aanschaf van deze woningen komen de prijzen nog verder onder druk te staan. Let wel: er moet nog flink wat gebeuren om voor deze woningen uiteindelijk een beter energielabel te verkrijgen.

Energiebesparende maatregelen

Het nemen van energiebesparende maatregelen zoals isolatie, glas, zonnepanelen of een warmtepomp zijn hierdoor niet alleen aantrekkelijk wanneer u net een nieuwe woning heeft gekocht, maar ook wanneer u binnenkort uw huis wilt verkopen. Uit onderzoek blijkt dat woningen met een hoger energielabel tot 7.9% meer waard zijn ten opzichte van dezelfde woning met een lager label. Het loont dus om uw woning te verduurzamen.

Nu verduurzamen?

Wanneer u uw woning wilt verduurzamen dan kunt u daarvoor extra geld lenen bij uw hypotheek en gebruik maken van subsidies. Dat helpt u ook besparen op uw energiekosten. Het is dus sowieso een goed idee om te kijken of u het energielabel van uw woning kunt verbeteren. Niet alleen met het oog op de verkoop in de toekomst, maar ook om nu uw woongenot en vaste lasten te verbeteren. Maak nu een afspraak bij een adviseur van Bouten Groep en ontdek wat de mogelijkheden zijn. Wij staan voor u klaar met advies op maat.

Meer informatie?