Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Wanneer u een adviserend beroep uitoefent kunt u het risico van beroepsfouten verzekeren middels een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Schade door beroepsfouten ontstaat bijvoorbeeld door het geven van verkeerd advies aan een van uw klanten, een berekeningsfout in cijfers die u aanlevert als onderdeel van uw dienstverlening of verzuimen van ondernemen van actie wanneer dit wel van u verwacht werd. Deze schade kan mogelijk flink oplopen.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt uw bedrijf tegen aansprakelijkheid bij zuivere vermogensschade door een beroepsfout door u of een van uw medewerkers. 

Deze financiële schade is bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerd advies van u of door het maken van een rekenfout in cijfers waar uw klant een beslissing op genomen heeft die later fout uitpakte. De dekking van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of BAV wordt ontworpen op uw beroep.

Waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

In de zakelijke wereld nemen de concurrentie, ingewikkelde opdrachten en specialisaties steeds meer toe. Het aantal zzp-ers die zich specialiseren in een specifiek vakgebied en optreden in een adviserende rol groeit flink. Door deze groei nemen de financiële risico’s ook toe. En kan een fout advies leiden tot behoorlijke schadeclaims. Met name zzp-ers en kleine MKB-ers die zich richten op “grotere” bedrijven kunnen hierdoor voor grote schadeposten komen te staan in de vorm van juridische kosten en reputatieschade. Dit vormt mogelijk een gevaar voor de continuïteit van hun bedrijf. In sommige beroepsgroepen is dit zelfs verplicht en sommige opdrachtgevers zullen ook een verzekering eisen voor het aangaan van een opdracht.

Meer weten over: Beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een BAV?

Uiteraard is het belangrijk om u te verzekeren voor een voldoende hoog schadebedrag. Financiële schade kan behoorlijk oplopen, zeker wanneer u werkt met grote bedrijven. Daarnaast lopen juridische kosten vaak in de papieren. Daarnaast is het belangrijk om te letten op het inloop- of voorrisico. Wordt deze meeverzekerd? Het inloop- of voorrisico is het risico wat op een later moment kan ontstaan door adviezen of acties die u heeft gegeven of ondernomen voor u de verzekering afsloot. Niet elke verzekering verzekert deze standaard mee.

Advies bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

U goed laten adviseren bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is erg belangrijk. Een verzekeringsadviseur brengt voor uw beroepsgroep in kaart en kijkt wat u nodig heeft om de bedrijfsrisico’s te verminderen. U kijkt samen naar een eventueel eigen risico en of het inlooprisico ook gedekt is. Wilt u hulp bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Een adviseur van Bouten Groep helpt u graag.

De voordelen van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Veelgestelde vragen Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Wat is het verschil tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid?

Met beroepsaansprakelijkheid wordt bedoeld de aansprakelijkheid voor beroepsfouten in uw werk of het werk van uw werknemers. Van bedrijfsaansprakelijkheid is sprake als u of één van uw werknemers materiële schade ...

Ben ik verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als ZZP-er?

Niet altijd. Voor een aantal beroepsgroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht, dit zijn:

  • Financieel adviseurs
  • Advocaten
  • Notarissen
  • Accountants
  • Architecten

Voor ZZP-ers met ...

Wat is de premie van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De dekking en kosten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verschillen per bedrijf. Wanneer u wilt weten wat de kosten voor uw bedrijf zijn,  kunt u het beste ...