Bestuurders-aansprakelijkheid

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Als u bestuurder bent van een rechtspersoon (denk aan een BV, NV, stichting of vereniging en u neemt beslissingen die nadelig kunnen uitpakken voor uw onderneming dan kunt u persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de ontstane schade als gevolg van deze beslissing. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering kunt u zich verzekeren tegen dit risico.

Wanneer kan ik als bestuurder persoonlijk aansprakelijk worden gesteld?

Als bestuurder van een onderneming stichting of vereniging loopt u het risico om persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden voor eventuele schade wanneer u uw taak of taken niet naar behoren uitvoert. U maakt bijvoorbeeld een potje van de administratie of neemt nadelige beslissingen voor uw onderneming. Ook als u uit naam van de onderneming een financiële verplichting aangaat die u niet had mogen aangaan kunt u aansprakelijk gesteld worden. Zelfs als u naar beste geweten handelt kunt u toch aansprakelijk gesteld worden als een beslissing verkeerd uitpakt. Is uw bedrijf na oprichting bij de notaris niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan kunt u persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Dit geldt ook voor een informele vereniging die niet via de notaris is opgericht.

Wat is het verschil tussen interne en externe aansprakelijkheid?

U kunt op twee manieren aansprakelijk gesteld worden. Interne aansprakelijkheid noemen we als u vanuit de rechtspersoon zelf aansprakelijk gesteld wordt voor uw onvermogen. Wanneer u door een derde buiten de onderneming, stichting of vereniging aansprakelijk gesteld wordt heet dit externe aansprakelijkheid. Voor beide risico’s verzekert u zich met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.

Wanneer een verzekering voor bestuurdersaansprakelijkheid afsluiten?

Bent u een bestuurder van een onderneming (BV, NV), een stichting of vereniging dan is een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor u bedoeld. Deze verzekering verzekert u tegen het risico dat u persoonlijk aansprakelijk gesteld wordt voor eventuele verkeerde beslissingen of acties die u onderneemt uit hoofde van de rechtspersoon. Als u persoonlijk aansprakelijk gesteld wordt, wordt de eventuele schade op uw privévermogen verhaald.

Hoe sluit ik een verzekering voor bestuurdersaansprakelijkheid af?

Wilt u weten hoe u de risico’s van persoonlijke aansprakelijkheid kunt vermijden of verminderen? Een zakelijk adviseur van Bouten Groep neemt graag met u de mogelijkheden en de risico’s door. Samen maakt u de keuze voor de juiste optie voor uw situatie. Neem vandaag nog contact op met een adviseur van Bouten.